Conferință SE#7

Asociația Volum Art anunță conferința internațională

“Counter-monumentality: re-imagining critical intervention”

din cadrul programului de artă publică Spațiu Expandat #7

 

27 și 28 octombrie 2017

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București

Conferința internațională “Counter-monumentality: re-imagining critical intervention” se structurează în jurul conceptelor și practicilor monumentalității și spațiului public, având drept punct de plecare specificitatea spațiului public din București și situația monumentelor în post-comunism. Prin intermediul acestei conferințe căutăm să explorăm și să chestionăm diferite noțiuni precum cele de identitate națională/valoare națională, memorie colectivă, comunitate, artă în spațiu public, precum și posibilitățile artei de astăzi de a aduce noi perspective asupra acestor concepte. Discuțiile examinează procesele care stau în spatele acestei practici, precum relația dintre artiști și finanțatori, scopurile în care anumiți subiecți dobândesc vizibilitate în detrimentul altora și funcțiile pe care aceste reprezentări le ocupă în sistemul politic. Putem reprezenta istoria și valorile comune fără simplificări, excluziuni sau figurile mistificate (și masculinizate) ale eroilor.

Ce semnificație au contra-monumentele astăzi, dat fiind că resursele acțiunii critice par să fie capturate și redistribuite într-o expansivă industrie a experienței și în cadrul (semi)capitalismului tentacular? Cum poate fi monumentalizarea evitată fără a conduce la depolitizarea memoriei? Cum putem re-negocia spațiul public în condițiile politice actuale?

 


 

Participanți:

Judit Balko (RO), Jeroen Boomgaard(NL), Luchezar Boyadjiev (BG), Dan Drăghia (RO), Cătălin Gheorghe (RO), Dorothee Hasnaș (RO), Hans van Houwelingen (NL), Diana Mărgărit (RO), Vladiya Mihaylova (BG), Cristian Nae (RO), Veda Popovici (RO), and Katalin Timar (HU).

 


 

Program:

Vineri, 27 octombrie

16:00 – 16:15 Judit Balko and Cristian Nae: Introducere

16:15 – 16: 45 Judit Balko – Expanded Space: Creating a Place for Art in the Public Space

16:45 – 17:15 Jeroen Boomgaard: Public Domain as the Realm of the Possible

17:15 – 17:45 Dorothee Hasnaș: Between the System and the People – Negotiating Public Space in Bucharest

Pauză de cafea

18:30 Film projection: Hans van Houwelingen: Best Bucharest/Religion (36:00)

 

Sâmbătă, 28 octombrie

10: 00 – 10: 30 Dan Drăghia: Statues for the People: The Construction of Public Monuments in Communist Romania

10: 30 – 11:00 Vladiya Mihaylova: Dismantling of the Collective Body and the New Private Life of Public Space

Pauză de cafea

11:15 – 11: 45 Diana Mărgărit: “We will not sell our country!” Nationalism in Open Squares

11: 45 – 12: 15 Veda Popovici: Who Claims the Public Space? Art, Politics and the Unmaking of Westernizing Imperatives

Pauză de cafea

12: 30 – 13:00 Katalin Timar: Counter-publics and the State: The Performative Monument in Action

13:00 – 13: 30 Cristian Nae: Democratic Choreographies: On Chto Delat’s Temporary Activation of Schwarzenberg Platz

Pauză de prânz

14: 30 – 15:00 Hans Van Houwelingen: Liquid Bronze and Kneadable Stone

15:00 – 15:30 Luchezar Boyadjiev: 1 horse power

Pauză de cafea

15:45 – 16: 15 Cătălin Gheorghe: Things Activism: A Political Aesthetics of Things in a Posthuman World

16: 15 – 16: 30 Concluzii

 


Biografiile participanților:

 

JUDIT BALKO (RO)

Judit Balko este artist, manager cultural și doctor al Universității din București – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii cu o teză despre arta publică în România de după 1989. Este coordonatoarea programului de artă publică Spațiu Expandat, fiind interesată de redefinirea noțiunii de spațiu public și raporturile sale cu practica artistică.

JEROEN BOOMGAARD (NL)

Jeroen Boomgaard este critic și istoric de artă. Predă artă și spațiu public în cadrul Academiei de Artă Gerrit Rietveld şi este conducător al programului de Master Artistic Research la Universitatea din Amsterdam. Boomgaard de asemenea coordonează grupul de cercetare Artă & Spaţiu Public (Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte) și scrie cu regularitate articole despre artă şi spaţiul public pentru publicaţii cum ar fi Open. Cahier on Art and the Public Domain.

LUCHEZAR BOYADJIEV (BG)

Luchezar Boyadjiev este artist și teoretician al artei stabilit în Sofia, Bulgaria. Lucrările sale se focalizează asupra interpretărilor private ale spațiului public și vizualității în orașele globale, asupra relației dintre spațiul public și cel privat și asupra transgresării distincțiilor dintre artist și public.

DAN DRĂGHIA (RO)

Dan Drăghia este doctor al Universității din București – Facultatea de Științe Politice, cu o teză despre trecutul mișcării muncitorești din România. Cercetările sale au cuprins aspecte politice ale sistemului etatist de comenzi artistice în perioada regimului comunist.

CĂTĂLIN GHEORGHE (RO)

Cătălin Gheorghe este conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, critic de artă, teoretician, curator şi editor. Predă cursuri de Estetica artelor vizuale,  Teorii și practici ale criticii de artă, Studi culturale, Teorii și practici ale cercetării artistice. De asemenea, colaborează în calitate de curator cu Centrul de Fotografie Contemporană, Vector și Borderline Art Space din Iași.

DOROTHEE HASNAȘ (RO)

Dorothee Hasnaș este manager cultural și arhitect, cu studii de specialitate în București, Stuttgart și Karlsruhe. A participat în 2011 la programul de reconstrucție post-seismică din Haiti ca membru al Swiss Humanitarian Aid Unit. Lucrează ca editor la revista Zeppelin și din 2012 coordoneaza programul “The Ark – Bursa Mărfurilor Creative”, București.

HANS VAN HOUWELINGEN (NL)

Hans Van Houwelingen este un artist vizual care trăiește și lucrează la Amsterdam. Lucrările sale investighează relația dintre artă, politică și ideologie. De-a lungul timpului, au luat forma unor intervenții în spațiu public, expoziții, prelegeri și publicații.

DIANA MĂRGĂRIT (RO)

Diana Mărgărit este lector la Facultatea de Stiințe Politice din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, unde predă cursuri despre globalizare și mișcări sociale, ideologii politice sau organizații internaționale.

VLADIYA MIHAYLOVA (BG)

Vladiya Mihaylova este curatoare și teroticiană culturală și se ocupă de programele pentru artă contemporană și tineri artiști la Galeria Vaska Emanouilova din Sofia. A colaborat în calitate de curator cu artiști pentru proiecte în spațiul public, platforme independente, inițiative educaționale și a participat și curatoriat proiecte artistice în festivalul Night/Plovdiv în 2010, 2015 și 2016 și a fost curator principal al acestui festival în 2017.

CRISTIAN NAE (RO)

Cristian Nae este conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, unde predă cursuri de istoria și teoria artei contemporane. Colaborează în calitate de curator cu Centrul de Fotografie Contemporană, Vector și Borderline Art Space din Iași și scrie cu regularitate critică de artă. Lucrează la intersecția dintre studii vizuale, estetică, studii expoziționale și geoistoria artei.

VEDA POPOVICI (RO)

Veda Popovici lucrează ca artistă politică, teoreticiană angajată și activistă locală. Interesele sale includ reprezentări identitare în artă, genealogii intelectuale ale puterii, istorii coloniale și patriarhale și in/ofensivitatea politică a artei.

KATALIN TIMAR (HU)

Katalin Timar este curatoare și teoreticiană, lucrează în Muzeul de Artă Contemporană Ludwig din Budapesta. A curatoriat, între altele, Pavilionul Ungariei la cea de a 52-a Bienală de Artă de la Veneția, unde a obținut Leul de artă pentru cel mai bun pavilion național.

 


 

Echipa: Cristian Nae, curator; Judit Balko, manager de proiect; Mihai Balko, Radu Boeru & Irina Enache, coordonatori.

Proiect finanţat în cadrul programului București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ARCUB și de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: Institutul Balassi (Institutul Maghiar din București), Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI)Radio GuerrillaMNAC

Parteneri media: Zeppelin, WebCultura, VeiozaArte, Modernism

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

_____________________

Pentru informații suplimentare, o puteți contacta pe:

Roxana Crișan

+40 745 032 186

roxana.crisan@shakeadvertising.ro