Interventiile

UN MONUMENT / Mihai Balko

Bd. Nicolae Bălcescu intersecţie cu str. Traian Vuia

10.11. – 20.11. 2015

„Monumentul este ridicat pentru a comemora sau glorifica un eveniment trecut sau o personalitate marcantă. Mesajul este întotdeuna unul pozitiv, triumfal, chiar dacă evenimetul din spatele lui nu este chiar aşa.

Cel de faţă este un mutant care marchează, 25 de ani mai târziu, mutaţia simbolisticii din spaţiul public de la partidului unic la religia unică, salvarea noastră, a tuturor. Fostele energii direcţionate spre construirea comunismului prin ridicarea de fabrici şi uzine sunt acum îndreptate spre clădirea noilor „fabrici” ale ortodoxiei alături de omniprezentele cruci care marchează locul unei morţi violente şi de instalaţiile de ţevi de la reţeaua de gaze.”

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

BEST BUCHAREST / Hans van Houwelingen

“Best Bucharest take 1” este prima prezentare dintr-o serie ce analizeaza spatiul public bucurestean din perspectiva sociala, politica, comerciala, religioasa si artistica. Hans van Houwelingen interviu cu Theodor Paleologu.

Din perspectiva practicii mele artistice – olandeze – sunt conştient de importanţa atât a unei tratări într-o manieră subtilă cât și a unei provocări strategice a relaţiilor dintre acestea si spatiul public. Invitat în cadrul unor proiecte artistice într-un spaţiu public străin, necunoscut, artistul va reacționa, cel mai probabil, la situaţia locală. Eu vreau să schimb această practică : ‚situaţia locală’ se va reflecta asupra artistului invitat. Voi concretiza acest lucru cerând unui politician, unui om de afaceri şi unui preot să se plimbe cu mine prin oraş, arătându-mi şi explicându-mi spaţiul public bucureştean – valorile şi semnificaţiile sale. Voi face astfel trei vizite prin oraş, din trei perspective şi interese foarte diferite – în cadrul discuţiei voi pune întrebări privind problemele artistice, economice şi sociale dintr-o pespectivă artistică străină.”

Hans van Houwelingen (1957) a fost educat la Minerva Art Academy Groningen (Regatul Țărilor de Jos) și la Rijksakademie van Beeldende Kunsten, în Amsterdam. Lucrările sale sunt realizate internațional sub formă de intervenții în spațiu public, expoziții, prelegeri și publicații, în care investighează relația dintre artă, politică și ideologie. A realizat diverse expoziții și proiecte permanente în spațiu public. Van Houwelingen trăiește și lucrează la Amsterdam.

Theodor Paleologu a studiat filozofia la Universitatea Paris I Sorbonne şi este doctor în filozofie politică al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi al Universităţii din München. A fost fellow la Harvard, Notre Dame şi Wissenschaftskolleg zu Berlin, a predat la Boston College, Deep Springs College, European College of Liberal Arts de la Berlin şi Universitatea din Copenhaga. A fost ambasador al României în Danemarca şi Islanda şi Ministru al Culturii. În prezent este deputat și președintele Fundației Paleologu.

………………………………………………………………………………………………………………………..

 GAZETA STIINTEI / Matei Bejenaru

Calea 13 septembrie, nr 13, în faţa Casei Academiei Române

2 – 15 noiembrie 2015

„Proiectul “Gazeta Ştiinţei” îşi propune să pună în discuţie condiţia cunoaşterii ştiinţifice, raţionale, ca motor al progresului şi emancipării în societatea românească contemporană. După 1990, în România post-comunistă am asistat la un proces de dezindustrializare, în care cercetarea ştiinţifică, o prioritate în regimul politic precedent, s-a redus considerabil. În domeniul educaţiei, interesul pentru ştiinţele exacte a scăzut şi el, tendinţa fiind de reducere a numărului de ore de Biologie, Fizică, şi Chimie şi comasarea acestora sub „umbrela” Ştiinte, pe fundalul creşterii influenţei orelor de Religie. S-a ajund la situaţii hilare în care profesori de biologie din învăţamântul liceal sau universitar să fie promotori ei teoriei creaţioniste în detrimentul celei evoluţioniste, sfidând realitatea ştiinţifică.

În acelaşi timp, spaţiul public românesc este saturat de practici, mesaje moralizatoare şi procesiuni religioase, Biserica Ortodoxă Română ocupând un rol principal în discursul mediatic, alături de cel provenind din zona comercială a societăţii de consum.”

Matei Bejenaru este un artist vizual care trăieşte şi activează la Iaşi, unde predă fotografie şi video art la Universitatea de Arte „George Enescu”. Este membru fondator al Asciaţiei Vector din Iaşi şi director al Bienalei de artă contemporană Periferic. În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video şi performance-uri, el analizează felul în care modurile de producţie economică, cunoaşterea tehnologică, mentalităţile şi stilurile de viaţă ale oamenilor s-au schimbat în ţările post-comuniste în ultimele două decenii.

Imigraţia muncitorilor români în Vest a fost analizată în proiectele artistice Ghid de călătorie şi Maersk Dubai, prezentate în diferite expoziţii internaţionale precum cele de la Tate Modern, Level 2 Gallery din Londra în 2007 sau în Bienala de la Taipei în 2008.

Proiectul său exprimental de muzică corală, Cântece pentru un viitor mai bun, a fost prezentat la The Drawing Room si Tate Modern la Londra, Western Front la Vancouver, Kunstlerhaus Buchsenhausen Innsbruck între noiembrie 2010 si iulie 2011.

Matei Bejenaru a fost profesor invitat la Université du Québec à Montréal în anul universitar 2011-2012. Intre 2012-2013, el a fost  artist asociat la Centrul de artă Kettle’s Yard din Cambridge, Marea Britanie.

Mai multe detalii pot fi găsite pe website-ul artistului: www.mateibejenaru.net

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

COMMERCIAL SCULPTURES  / Hester Oerlemans

Artista Hester Oerlemans invită publicul bucureştean la explorarea spaţiului public dintr-o alta perspectivă prin transformarea panourile publicitare rămase nefolosite şi dezbracate de mesajul şi funcţia lor într-o lucrare de artă monocromă.

„Commercial sculptures” poate fi vazut pe Calea Moşilor nr.77 în perioada 21 octombrie – 4 noiembrie 2015, iar cartolinele pot fi gasite la MNACSeneca Anticafe şi Libraria Cartureşti Verona.

Hester Oerlemans este o artistă olandeză care trăieşte şi lucrează la Berlin din 1999. A studiat la Graphic School Eindhoven (NL) şi la Academia de Artă din Arnhem (NL). Combinarea mai multor lumi, intervenţiile ludice şi comentariile asupra realităţii zilnice sunt teme centrale în lucrările artistei. Fără a lăsa nici un mediu de exprimare neexplorat , ea dezvăluie o imagine a lumii înconjurătoare care este în acelaşi timp şi poetică şi critică.

Din 2010 coordonează spaţiul expoziţional OZEAN din Berlin.

A expus recent la Museum of Modern Art, Arnhem (NL);Hamish Morrison Gallery, Berlin; Art Center Diepenheim (NL); Sommer und Kohl Gallery, Berlin; Autocenter, Berlin; Nationalmuseum, Berlin.
Lucrări permanente în spaţiul public: Floating Carpet, PGGM, Zeist (NL)Round Schijndel, Schijndel (NL)Flip Clock, ROC, Hengelo (NL)

A câştigat premiul 2 pentru o lucrare comisionată pentru Bundestag Berlin şi premiul 3 pentru o lucrare comisionată pentru Neubau Landtag Potsdam.

www.hesteroerlemans.com

www.ozean-berlin.com

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ediția a V-a a proiectului Spațiu expandat este finanțată de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB, prin programul “Eşti Bucureşti”, Administraţia Fondului Cultural Naţional și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Romȃnia.

Parteneri: MNACBucharest AiR.

Parteneri media: Revista ZeppelinRadio GoldFMWebCulturaVeiozaArte, ArtClue, ModernismVernisaje.

Echipa : Judit Balko, manager de proiect, Aurora Király şi Mihai Balko , coordonatori.

…………………

Spaţiu expandat este un program de artă publică ce îşi propune activarea spaţiului public prin intervenţii temporare care variază de la sculptură sau instalaţie la performance. Pornind de la convingerea că arta nu devine publică doar datorită amplasamentului, dimensiunea publică având conotaţii sociale şi politice și fiind dată de alegerea problematicii pe care o investighează sau o pune în discuţie, programul încurajează dezvoltarea unei noi viziuni asupra artei publice romȃneşti şi se constituie într-o platformă critică şi de dialog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *