Spatiu expandat 2011

Programul Spaţiu expandat a debutat cu proiectul Migrare şi reaşezare, desfăşurat în Bucureşti în perioada 26 mai – 31 octombrie 2011.

Timp de aproape două luni, (8 septembrie – 31 octombrie 2011) Parcul Kiseleff, Bucureşti a găzduit lucrările de artă realizate în cadrul proiectului Spaţiu expandat – migrare şi reaşezare de artiştii: Judit Balko, Mihai Balko, Otilia Boeru, Adina Cioran, Marius Leonte, Christian Paraschiv, Mima Sorocean.

Lucrările prezentate au fost realizate în 2011 pornind de la tema migrare şi reaşezare. Artiştii au abordat diferite aspecte ale acestei teme investigând  identitatea personală sau de grup, în contextul lumii actuale definită de schimbare şi mişcare.

Pielea şi corpul/ nomos, Human being, Habitat surogat, Fără titlu, Jurnal, Epurare, Nomazii gri, sunt cele 7 lucrări de artă ce au animat spaţiul bucureştean în 2011.

Otilia Boeruhabitat surogat

Otilia Boeru a adus în discuție, în instalația ”Habitat surogat”, idea de construcție standardizată, depersonalizată ce nu-i oferă locatarului decât un adăpost temporar: „O astfel de locuința poate fi oricând părăsită pentru una la fel”.

Christian Paraschivpielea si corpul

Christian Paraschiv a dezvoltat o instalație numita “Pielea si corpul/Nomos”, compusă din plăci de plexi amprentate cu detalii corporale, compunând doua siluete umane, lucrarea problematizând idea de corp-vehicul sau corp-haina: „purtăm cu toții corpul uman cu noi, sau ne poartă el pe noi? Fiind, din 1986, un artist în Exil, pot să consider că migrarea este starea normală a corpului pentru mine”.

Marius Leonte, în “Human being” dezvoltă idea de evoluție umană între noțiunile „exterior/interior, agresiv/blând, sensibil/dur”.

Marius Leonte human being (detaliu)

Mihai Balkonomazii gri

Mihai Balko a adus în discuţie în lucrarea “Nomazii gri” transformările suferite de indivizi şi comunităţi ca urmare a exodului sat-oraş-sat. „Nomazii gri s-au înmulţit şi extins, atât de repede încât au acaparat oraşe sau cartiere, modificând  în profunzime structura urbană.”

Mima Sorocean foloseste imaginea unei locuințe personale pentru „a sugera ideea transparenței identității umane, naționale și culturale, indiferent de spațiul geografic în care se regăsește. Construcția oferă un anumit grad de protecție (ploaie, frig), dar reprezintă de fapt o iluzie a proprietății, a separării, a delimitării”.

Mima Soroceanfara titlu

Adina Cioranjurnal

Indiferent în ce direcție te deplasezi, te întorci în punctul din care ai plecat – ne spune Adina Cioran în lucrarea „Jurnal“, „o metaforă a reașezării și întoarcerii la propriile valori”. Despre trecut și modul în care te plasezi fata de el vorbește și lucrarea  „Epurare”, care pornește de la premiza că „nimic din ce s-a întâmplat nu poate fi şters fără urme sau urmări”.

Judit Balkoepurare

            Apropierea publicului de arta contemporană a fost o componentă importantă a proiectului Spaţiu expandat – migrare şi reaşezare. De altfel, prin întreg programul Spatiu expandat noi urmărim dezvoltarea și formarea unui public consumator de  arta. În acest sens, în cadrul proiectului Spaţiu Expandat – migrare şi reaşezare au fost organizate prezentări susţinute de specialişti în educaţie culturală şi ateliere de artă pentru copii, desfăşurate în aer liber, în ambianţa creată de lucrările aflate in situ. Pe toata durata proiectului, s-au desfăşurat în Parcul Kiseleff 6 ateliere de artă pentru copii, în care aceştia au fost familiarizaţi cu lumea artei, cu materiale şi tehnicile de lucru specifice. Aceste ateliere de artă au fost axate în special pe descoperirea sculpturii aşa cum este ea văzută şi abordată azi, ca un domeniu extins, ce poate îmbrăca mai multe forme de exprimare.


Autori şi coordonatori proiect: Judit & Mihai Balko

Colaboratori: Adrian Guţă, critic şi istoric de artă, Angelica Iacob, specialist educaţie culturală şi manager cultural.

Proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Parteneri: Primaria Sector 1, Muzeul Taranului Roman, On Media International, Global Mindscape