Spatiu expandat 2015

Asociaţia Volum Art lansează cea de cincea ediţie a proiectului Spaţiu Expandat ce se va desfăşura în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie 2015 în Bucureşti.

 

Dacă edițiile anterioare ale proiectului Spațiu Expandat se concentrau pe competiția de proiecte și pe realizarea și amplasarea în spațiul public bucureștean a propunerilor alese, la această ediție, Asociația Volum Art își propune să meargă mai departe.

Astfel, proiectul din 2015 are trei componente care se completează una pe cealaltă:

 

  • 4 intervenții temporare în spațiul public realizate de artiștii Hans van Houwelingen, Hester Oerlemans, Matei Bejenaru, Mihai Balko, în perioada 21 octombrie – 15 noiembrie;

 

  • expoziția DE LA CONFIRMARE LA CONTESTARE. PRACTICI ARTISTICE ÎN  SPAȚIUL PUBLIC ce va avea loc la MNAC, la etajul 4, în perioada 15 octombrie-1 noiembrie; artişti participanţi: Mihai Balko, Anca Benera & Arnold Estefan, Tudor Bratu, Candidatul la Presedinţie, Iosif Király, Marilena Preda-Sânc, Studio Basar, Vlad Nancă, Vlad Petri & Gabi Basalici.

 

  •  Atelierul ARTISTIC PRACTICES & PUBLIC SPACE moderat de Jeroen Boomgaard, Hans van Houwelingen și Tudor Bratu în perioada 19-23 octombrie, la MNAC.

 

Proiectul de anul acesta a urmărit pe de o parte, să aducă în prim plan o serie de trăsături şi aspecte, unele dintre ele controversate, care marchează spatiul public romȃnesc. Pe de altă parte, proiecte urmăreşte să exploreze posibilele direcţii de dezvoltare ale artei publice în contextul specific al Bucureştiului.

 

Spaţiu expandat este un program de artă publică ce îşi propune activarea spaţiului public prin intervenţii temporare care variază de la sculptură sau instalaţie la performance. Pornind de la convingerea că arta nu devine publică doar datorită amplasamentului, dimensiunea publică având conotaţii sociale şi politice și fiind dată de alegerea problematicii pe care o investighează sau o pune în discuţie, programul încurajează dezvoltarea unei noi viziuni asupra artei publice romȃneşti şi se constituie într-o platformă critică şi de dialog.

Editia a V-a a proiectului Spatiu expandat este finantata de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB, prin programul “Eşti Bucureşti”, Administraţia Fondului Cultural Naţional si Ambasada Regatului Tarilor de Jos in Romȃnia.

Parteneri: MNAC, Bucharest AiR.

Parteneri media: Revista Zeppelin, Radio GoldFM, WebCultura, VeiozaArte, ArtClue, Modernism, Vernisaje.

Echipa : Judit Balko, manager de proiect, Aurora Király si Mihai Balko , coordonatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *