Workshop

ARTISTIC PRACTICES & PUBLIC SPACE

a avut  loc la MNAC în perioada 19-23 octombrie 2015, iar coordonatorii atelierului au fost Jeroen Boomgaard (NL) și Hans van Houwelingen (NL). Cinci zile de lucru, discutii și  prezentări susținute de Jeroen Boomgaard (NL), Augustin Ioan (RO),  Hans van Houwelingen (NL), Bogdan Ghiu (RO), Matei Bejenaru (RO), Studio Basar (RO), Hester Oerlemans (NL) și Giny Vos (NL). Participarea la atelier a fost gratuită.

Spațiul public reprezintă un subiect de cercetare plin de provocări iar transformările prin care trece Bucureștiul sunt un punct de pornire pentru artiștii interesați să dezvolte intervenții temporare sau permanente în spațiul public. Interesul crescut al artiştilor, şi nu numai, de a se angaja în modelarea spaţiului public  a adus în prim plan necesitatea explorării mai în profunzime a practicilor artistice din spaţiul public. Realizarea şi expunerea unei lucrări de artă în afara spaţiilor consacrate (galerii, muzee) ridică o serie de problematici noi privind atȃt intervenţia artistică cȃt şi noţiunea de spaţiu public. Care este rolul și funcția acesteia, cum şi cui se adresează ea, cum este construit, modelat sau organizat spaţiul public, reprezintă o serie de astfel de problematici.

Pornind de la întrebarea „cum se defineşte termenul de public, din construcţia artă publică?” și de la observaţia istoricul de artă Hilde Heine, care semnala faptul că, strict vorbind, nici o artă nu este privată pentru că fiecare operă de artă este creată cu intenţia de a fi expusă public, ne propunem prin acest workshop să explorăm câteva pespective de înţelegere a artei publice şi posibile direcţii de explorare a acesteia în contextul specific al Bucureştiului.

 

Jeroen Boomgaard (născut în 1953) este istoric de artă și critic de artă. În prezent este profesor de Artă în spațiu public la Gerrit Rietveld Academie și șeful Masterului de Cercetare Artistică la Universiteit van Amsterdam, amândouă în Amsterdam. De asemenea, Boomgaard conduce grupul de cercetare Artă & Spațiu public (Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte), un parteneriat între Gerrit Rietveld Academie, Sandberg Instituut, Universiteit van Amsterdam și Virtueel Museum Zuidas (or VMZ), care stimulează reflecția teoretică și de cercetare asupra rolului artei și designului din domeniul public. Scrie cu regularitate articole despre artă şi spaţiul public pentru publicaţii cum ar fi Open. Cahier on Art and the Public Domain. Ultima sa carte Wild Park-Commissioning the Unexpected, a fost publicată în 2012 şi este o colecţie de eseuri ce explorează problematicile artei publice. In 2008  a editat o colecţie de eseuri pe tema artei publice High Rise – Common GroundArt and the Amsterdam Zuidas Area. Boomgaard trăieşte şi lucrează în Amsterdam.

Hans van Houwelingen (1957) a fost educat la Minerva  Art Academy Groningen (Regatul Țărilor de Jos) și la Rijksakademie van Beeldende Kunsten, în Amsterdam. Lucrările sale sunt realizate internațional sub formă de intervenții în spațiu public, expoziții, prelegeri și publicații, în care investighează relația dintre artă, politică și ideologie. A realizat diverse expoziții și proiecte permanente în spațiu public. Monografia STIFF Hans van Houwelingen vs. Public Art (Artimo, 2004) oferă o imagine de ansamblu asupra proiectelor și textelor sale și o reflecție extensivă asupra operei sale. Publicația Update descrie înnoirea permanentă a Lorentzmonument in Arnhem (NL) pe durata Sonsbeek 2008. Recent a publicat Undone (Jap Sam Books 2011), ce prezintă nouă reflecții critice despre trei lucrări recente. Van Houwelingen trăiește și lucrează la Amsterdam.

Prima zi, 19 octombrie 2015, prezentari sustinute de Jeroen Boomgaars si Studio Basar

Marti 20 octombrie, prezentari sustinute de Augustin Ioan si Hans van Houwelingen:

Miercuri 21 octombrie, prezentari sustinute de Hester Oerlemans si Bogdan Ghiu:

Joi, 22 octombrie, prezentare sustinuta de Matei Bejenaru:

Vineri, 23 octombrie, incheierea workshopului prin prezentari realizate de participanti si de artista Giny Vos (NL)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *